Типове файлове в Windows.

Всякакви дискусии свързани с операционната система Windows.
Аватар
Petrowch0
Извън линия
Потребител
Потребител
Мнения: 220
Регистриран на: 14 Окт 2016, 19:23
Местоположение: de_dust2
Получена благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Типове файлове в Windows.

Мнение от Petrowch0 » 19 Окт 2016, 14:34

Типовете файлове са хиляди и няма нужда да знаете всички. Дори е възможно никога да не ви потрябва да знаете и един тип файлове, но все пак от обща култура ще споменем най-разпространените разширения, с които можете да се сблъскате като обикновен потребител:
.EXE(съкращение от “Executable”, на български: „Изпълним” )Tова указва, че файлът е програма. Примери за това са Скайп(Skype.exe), FireFox(firefox.exe) и Internet Explorer(iexplore.exe). Може да използвате тези имена, за да видите, че при търсене на тези програми от бутона „Старт” ще излязат като съвпадения(ако ги имате инсталирани) и автоматично ще отидат в графа „Програми”. Windows ще ги е разпонал като програми именно заради тази част от името им.
.TXT(съкращение от „Text”, на български: „Текст”)Прост текстови документ – такъв който не подлежи на украсяване(удебеляване, почдчертаване, различен шрифт и т.н.)
.DOC(съкращение от „Document”, на български: „Документ”) Сложен тестови документ – подлежи на всякакъв вид украсявания, подравнявания и така нататък.
.MP3 или MPEG3(съкращение от „Moving Picture Experts Group version 3”, името е дадено от създателите на типа информация) Добре познат формат за съхраняване на аудио информация, като например музика.
.MP4 или MPEG4(съкращение от „Moving Picture Experts Group version 4”, името е дадено от създателите на типа информация) Широко употребяван фромат за съхраняване на аудио/видео информация.
.AVI(съкращение от „Audio Video Information”, на български: „Аудио/Видео информация”). Друг формат за съхраняване на аудио/видео информация.Разликата с MP4 е чисто техническа и не представлява интерес за потребителя, но донякъде е важна за Windows.
.PNG(Portable Network Graphics, на български: Преносими мрежови графики) – изображение(напр. снимка) без загуба на качество(представя изображението едно към едно от източника от който идва).
.JPG/.JPEG/.BMP/.GIFТова са основните три вида(JPG e същото като JPEG) формати изображения с загуба на качество.

Оригинална тема: UrociFedia
Изображение

Публикувай отговор
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Windows”

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта