[PHP] Скрипт за качване на файлове

Аватар
d3ath2435
Извън линия
Рекламатор
Рекламатор
Мнения: 423
Регистриран на: 04 Фев 2017, 19:59
Се отблагодари: 28 пъти
Получена благодарност: 72 пъти
Обратна връзка:

[PHP] Скрипт за качване на файлове

Мнение от d3ath2435 » 18 Апр 2017, 23:06

Отваряме текстов редактор и въвеждаме:

Код за потвърждение: Избери целия код

<html>
<head>
<title>Формуляр за качване</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251">
</head>
<body>
<form action="upload.php" method="post" enctype="multipart/form-data">
Файл:<input type="file" name="file" size="40"><br>
Ново име:<input type="text" name="name" size="50">
<input type="submit" value="Качване">
</form></body></html>
При въвеждане на ново име запазвайте файловото разширение!

Запазваме го като index.php (или index.html)

Сега и същинската част. Когато качваме файл, трябва да използваме тримерният масив $_FILES в следния синктаксис:

Код за потвърждение: Избери целия код

$_FILES['име на файл']['свойство']
Под свойства се разбира име(name), тип(type), грешка(error), като те трябва да стоят в кавички ( ' ).
В нашият случай за 'име на файл' ще ползваме file (от горния формуляр).

Ето го и скрипта:

Код за потвърждение: Избери целия код

<?php
if ($_FILES['file']['name'] !=""){
   copy($_FILES['file']['tmp_name'], $_POST['name']) or die ("Файлът не може да бъде качен!");
}else{
   die( "Няма избран файл!");
}
#Проверява дали има избран файл и дали може да бъде копиран.
#Синтаксис на функцията copy() : copy("файл","ново име на файла")
#В нашият слуай това е текущото име на файла и въведеното в формата ново име
?>
<html>
<head>
<title>Формуляр за качване</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251">
</head>
<body>
<?php
$name = $_FILES['file']['name']; //Името
$size = $_FILES['file']['size']; //Големината (в байтове)
$type = $_FILES['file']['type']; //Вида на файла
?>
<a href="<?php echo ("$name"); ?>">Файлът</a> с размер <b><?php echo ("$size"); ?></b> байта от тип <b><?php echo ("$type"); ?></b> е качен успешно!
</body>
</html>
Запазвате това като upload.php и сме готови :)

Добре е за сигурността на сайта ви да правите проверка от какъв вид е файла, който се качва!!!

Код за потвърждение: Избери целия код

if ($_FILES['file']['name'] != ""){
   if ($_FILES['file']['type'] == "image/jpeg"){
      copy($_FILES['file']['tmp_name'], $_POST['name']) or die ("Файлът не може да бъде качен!");
   }else{ die("Непозволено разширение!"); }
}else{ die("Няма избран файл!"); }
В този пример image/jpeg се отнася за файловете с разширение .jpg
Извън темата
Източник: DGP-BG
 ! Съобщение от: d3ath2435
Искаш форум? Трябват ти хостинг и домейн? Мога да уредя всичко от което се нуждаеш! Свържи се с мен за допълнителна информация и цени!
Изображение
GAMERBG.INFO - Българският гейминг портал!
WEBOcean - Уроци за PHP, HTML, CSS, JS, JQUERY, MYSQL и други!
BeastGS - Опитай страстта от гейминга!

Публикувай отговор
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Уроци”

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост